Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

υποδοχέας ανδρογόνου

     poδoche΄as anδroγo΄nu    
androgen receptor

     άνdροτζεν ρισέπτορ    

Ερμηνεία:

Ο υποδοχέας ανδρογόνου είναι ένας μοριακά ενεργοποιούμενος υποδοχέας στεροειδούς  ορμόνης [ligand activated steroid hormone receptor] που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της φυσιολογικής λειτουργίας του προστάτη, καθώς και στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη [1].

Τα ανδρογόνα και οι υποδοχείς ανδρογόνων (ΥΑ) παίζουν κρίσιμο ρόλο στην έκφραση του ανδρικού φαινοτύπου. Διάφορες νόσοι, όπως το μη ευαίσθητο σε ανδρογόνα σύνδρομο [androgen insensitivity syndrome (AIS)] και ο καρκίνος του προστάτη σχετίζονται με αλλαγές των λειτουργιών του υποδοχέα ανδρογόνων.

Πράγματι, ο αποκλεισμός των ανδρογόνων με φάρμακα που εμποδίζουν την παραγωγή ανδρογόνων  ή αποκλείουν τη δράση τους πάνω στους υποδοχείς ανδρογόνων αποκλείει την αύξηση του καρκίνου του προστάτη.

Παρά τούτο, συχνά εμφανίζεται αντίσταση σ’ αυτά τα φάρμακα και μέσα σε 2-3 χρόνια αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη ανθεκτικό στον ευνουχισμό [castration-resistant prostate cancer (CRPC).

Στον  CRPC παραμένει κάποιος λειτουργικός υποδοχέας ανδρογόνου ως ρυθμιστικό κλειδί. Πρώιμες μελέτες  έχουν εστιαστεί  στις λειτουργικές πρωτεϊνικές περιοχές [functional domains] των υποδοχέων ανδρογόνων και τον κρίσιμο ρόλο τους στην παθολογία του καρκίνου του προστάτη.

Η διευκρίηση των δομών των πρωτεϊνικών περιοχών σύνδεσης DNA  των υποδοχέων ανδρογόνων [DNA binding domain (DBD)] και των παρέχουν μια βάση κατανόησης των λειτουργιών αυτού του υποδοχέα και οδηγεί στην ανάπτυξη  ορθολογικού σχεδιασμού φαρμάκων για τη θεραπεία του προστάτη [2]



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Γκέλης, Δ.Ν. Η κουρκουμίνη μπορεί να αποκλείσει την ανάπτυξη του ορμονανθεκτικού καρκίνου του προστάτη και τις μεταστάσεις του® - See more at: http://curcumin.gr/page.php?pid=152#sthash.XmBEfZFK.dpuf

2. Androgen receptor: structure, role in prostate cancer and drug discovery. MH Eileen Tan, Jun Li, H Eric Xu, Karsten Melcher and Eu-leong Yong.  Acta Pharmacologica Sinica (2015) 36: 3–23; doi: 10.1038/aps.2014.18; published online 9 Jun 2014



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Μοριακή βιολογία: